top of page

EL LLENGUATGE DE LA PUBLICITAT

QUÈ ÉS LA PUBLICITAT?

La publicitat s'ha establert com una tècnica de comunicació massiva imprescindible per al funcionament dels mitjans de comunicació moderns. No només difonen informació i missatges sinó que manté econòmicament molts mitjans per als quals és la principal font d'ingressos. La publicitat investiga i analitza el públic i context social a servint-se de distintes disciplines com la psicologia, sociologia, antropologia, estadística i economia entre altres.

TIPUS DE PUBLICITAT:

Publicitat referencial: explica les característiques del producte, com és, com actua, et dona arguments objectius, raonats i comprobables.

Publicitat emocional: fa referencia als sentiments, en relació amb els demes i amb el món, intentant convèncer als compradors de que amb aquella marca seran més feliços.

Publicitat simbòlica: tracta d'aplicar a la marca un significat concret que faci representació dels nostres desitjos.

DIFERÈNCIA ENTRE PUBLICITAT I PROPAGANDA:

La publicitat està relacionada amb l'àmbit comercial, la propaganda està relacionada amb l'àmbit polític, ideològic i religiós. L'objectiu de la publicitat acostuma a ser aconseguir una venta o contractació. La finalitat de la propaganda no està obligatoriament lligada amb un intercsambi monetari directe.

FUNCIONAMENT DE LA PUBLICITAT:

La fórmula AIDA és el mètode que descriu les fases per les quals passa el client abans de comprar el producte. El concepte és composa per les inicials de les següents fases:

ATENCIÓ:

L'objectiu d'aquesta primera fase és captar l'atenció del client cap al producte o servei que se li vol oferir. Sovint es fa mostrant algo que està fora de lloc, que el producte destaqui entre en un ambient que no el correspon, sempre que hi hagi una mínica relació amb allò que es vol vendre, o fent entendre al venedor que aquest producte el podria beneficiar. 

 

INTERÈS:

Aquesta etapa comença quan ja s'ha despertat una motivació de compra al client, ja sigui per motius d'oportunitat, ventatges de competencia, preu atractiu, promocio, etc...

DESIG:

Aquesta fase consisteix en provocar el desig compra al comprador. Oferint-li la solució al seu problema i mostrant-li els principals beneficis que li aportaria aquella compra. 

ACCIÓ:

Aquesta és la última fase i, probablement, la més esperada pel venedor. És el moment de tancar la venta amb el comprador.

PARTS D'UN ANUNCI GRÀFIC:

Per elaborar un anunci gràfic s’han de tenir en compte els següents conceptes:

 

- Headline/Titular: Aquest és molt important ja que el titular conté la idea principal de l’anunci. A més a més, hauria de tenir ganxo ja que és el que desperta la curiositat en l’espectador. 

 

- Body copy/ Cos del text: El cos del text és tot l’argument que hi ha de l’anunci gràfic. Explica el perquè de que haguessis de triar aquest producte i no un altre.

 

- Visual: El visual s’encarrega d’utilitzar a fotografia o la il·lustració sobre el producte per acompanyar al text i així cridar molt més l’atenció de l'espectador. 

 

- Payoff: Semblat a l’eslògan. L’objectiu del payoff és el de crear una frase memorable que resumeix el to i la premissa d’una marca o producte (com una pel·lícula), o que reforci la memòria d’un públic d’un producte.

ELS CONTRAVALORS DE LA PUBLICITAT:

- Elitisme: és una tendència, una postura o un sistema que defensa i promou els interessos o la visió de de una elit. És a dir es tracta de una predisposició per afavorir els gustos i les opinions de una minoria selecta. Aquesta ideología pren a la elit com un conjunt d’individus que són superiors a la resta dels ciutadans en termes intel·lectuals, culturals i morals i gaudeixen de un estatus més elevat , així que implica una confiança en la clase dominant.

 

- Egocentrisme: és una actitud psicològica que fa referència a centrar-se en el ego jo ( en el jo) en un mateix, és la exagerada exaltació de la propia personalitat. I propicia a pensar que les opinions i els interessos propis, són més importants que els dels demes. 

 

- Permissivitat: Significa ” tolerància excessiva “ o “condició permisiva”, i és un estil d’educació no gaire positiu des d'un punt de vista pedagògic, perquè mostra la actitud de excedir-se en consentir a la gent al tenir en compte els seus capricis. 

 

- Consumisme: És un fenomen econòmic, social i polític que s’ha desenvolupat al llarg del segle XX com a conseqüència dels diversos models de producció i consum implementats seguits del capitalisme i reforçats per l’aparició de la publicitat, que ha creat la tendència d’adquirir, consumir o acumular béns i serveis degut a la generació de falses necessitats al consumidor. 

 

- Consumisme desmesurat: és quan es compra en excés i el consumidor està influenciat directament per la publicitat i considera que necessita de tal producte o servei per sentir-se millor. Avui en dia el consumisme ha augmentat molt i s'està posant en perill els recursos naturals i la economia sostenible, té un gran impacte en el planeta: s’està destruint la biodiversitat, contaminant amb productes que han estat comprats i després tirats i que no són biodegradables. 

PREGUNTES SOBRE PUBLICITAT

QUÈ ÉS EL DEPARTAMENT DE COMPTES?

És l’enllaç que de l'Agència amb el seu client (conta) per mantenir la relació amb els clients i coordinar el procés publicitari.

QUE HEU ESTUDIAT PER TREBALLAR EN UNA AGÈNCIA?

Per treballar en una agència publicitària és podria estudiar; un grau de publicitat i relacions públiques, un grau publicitat màrqueting i relacions públiques, un grau en comunicació i relacions públiques o un  grau en publicitat.

COM ÉS EL RODATJE D'UN ESPOT?

El rodatge d’un espot és una de les últimes parts (abans d’editar). En el rodatge es graven tots els plans i descripcions descrites en el guió tècnic i el storyboard. En aquest procés participen diversos professionals i actors i actrius. 

LA PUBLICITAT ÉS REALMENT CREATIVA?

Sí perquè aquesta creativitat és la que defineix aquell producte com a únic i cridaner. En canvi, si no hi estigui implicada el producte no cridaria gens l’atenció i seria qualsevol altre producte del mercat, sense cap diferenciació. 

ES PROVEN ELS ESPOTS ABANS DE SORTIR A LA TELE?

Sí ja que abans de ser mostrats a tot el públic aquests anuncis tenen que passar per una normativa per assegurar-se de que són segurs i no enganyosos.

COM S'ACONSEGUEIX QUE UN ANUNCI SIGUI  VIRAL?

Segons el Marketing viral, perquè un anunci es viralitza, hi ha certs aspectes a seguir per aconseguir-ho. El primer és que òbviament sigui un contingut de qualitat i que dongui solucions a problemes reals, i que vagi més enllà de la simple promoció de productes. I lo principal és que la gent accedeixi a l’anunci, i jugar crean un títol click-bait, és a dir que desperti els instins més primaris ( curiositat, enveja,etc) que fagin que cliquem en ells per descobrir que s’hi amaga enrere. Es pot tirar per aquí o ser més creatiu i cridar l’atenció del públic. També que siguin breus i directas, sense profunditzar perquè estem buscant que es consumeixi ràpid i que arribi a molta gent. Ha de ser visual, perquè la imatge, transmet el missatge d’una manera molt més eficaç que el text escrit, el contingut es fa més amè i atractiu. El següent pas és promocionar-se en les xarxes socials, per arribar més lluny que no només als nostres seguidors immediats, i així augmentar el nombre de visites. Per últim és important que el missatge es dirigeixi al públic i parli d’aquests, per apel·lar al receptor i centrar-se en els seguidors per a que es donguin per al.ludits. Amb tot això es maximitzaran les possibilitats de que arribi a una audiència més gran.

COM ES POSA EL PREU D'UN PRODUCTE?

Hi ha diverses estratègies per decidir el preu d’un producte. Una seria fixar-se en l’oferta i la demanda, compara els preus de productes semblants al que volem vendre a així poder competir en el mercat. Tot hi així, també hem de tenir molt en compte que aquest preu hauria de donar-nos uns beneficis ja que sinó no valdria la pena. 

COM ESCOLLIU EN QUINS MITJANS SORTIRAN ELS ANUNCIS?

Abans d’escollir en quins mitjans sortirà l’anunci, hauriem de fer una petita recerca sobre quins son els mitjans més utilitzats en tot el món ja que si volem fer arribar un anunci “amb gran importància” el millor és saber quins són més visibles per fer arribar amb més facilitat l’anunci. I a partir d'això, ja podriem anunciar el producte amb seguretat.

COM ES QUE HI HAN ANUNCIS QUE NO S'ENTENEN?

És probable que sigui perquè els productors no han captat a la perfecció el significat del producte. També s’hauria de tenir en compte que un anunci no pot ser molt complicat, sinó que més simple i amb pocs elements.

QUI CONTROLA QUE ELS ANUNCIS COMPLEIXIN LA NORMATIVA?

Per saber si un anunci compleix aquesta normativa es passa per un procés legislatiu que és qui regula l’activitat televisiva. 

ÉS EL MATEIX FER UN ESPOT QUE UNA CAMPANYA DE CONSCIENCIACIÓ?

No és el mateix perquè un espot igual que la publicitat té una finalitat comercial, vol promoure un producte o servei per aconseguir beneficis, mentres que un campanya de conscienciació és creada amb l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre una causa i només pretén donar-la a conèixer, no oferir cap producte. 

HAN EVOLUCIONAT MOLT ELS MISSATGES PUBLICITARIS?

Sí, tot i que alguns més que altres. Per exemple, cap als anys 60 els anuncis d’electrodomèstics estaven pensats només per a les dones ja que aquestes s’encarregaven de la llar i el seu marit. Aquests productes eren venuts com a ajuda extra per la dona. Actualment, aquest tipus de productes no van dirigits a un públic en concret. Així que podem dir que sí que han evolucionat.

COM ÉS QUE M'AGRADEN ELS ANUNCIS DE COTXES SI ENCARA NO TINC 18 ANYS?

Probablement per l’estètica i els elements cridaners que utilitzen.

COM S'HO FEIEN PER QUÈ PRODUCTES NOCIUS SEMBLESSIN BONS?

Probablement per la forma en la que es mostrat el producte al públic ja que només s’ensenyen els punts bons del producte.

COM AFECTA LA PUBLICITATS EN UN INFORMATIU?

Probablement per la forma en la que es mostrat el producte al públic ja que només s’ensenyen els punts bons del producte.

LA PUBLICITAT EMOCIONAL MENTEIX QUAN ENS VEN UN MÓN IDEAL?

La publicitat emocional no sempre ens ven un mon idealitzat, moltes vegades són per transmetre missatges importants, com fan moltes ONGS o altres organitzacions.

ENS POTS DIR UN EXEMPLE DE COM LA PUBLICITAT CREA PROBLEMES QUE NO TENIM?

Per exemple un anunci que m'ha vingut al cap , es el de les pizzes de casa tarradellas, perquè la seva última campanya publicitària, ven el producte com una manera de afrontar problemes com per exemple un desamor, i això realment mostra que necessitem menjar per sentir-nos millor, en més de parlar les coses.

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page